Kotlovi na pelet i čvrsto gorivo - čelični tropromajni toplovodni kotlovi serije BK

Kotlovi na pelet i čvrsto gorivo koriste se za centralno grejanje toplom vodom. Imaju dva ložišta namenjena za sagorevanje svih tipova čvrstog goriva (drva, ugalj, briket, krupan drveni otpad...) i peleta (agro ili drveni pelet). Dva ložišta nude mogućnost grejanja na dve vrste energenata, kombinujući ih istovremeno ili naizmenično - po vašem izboru. Na njih se ugrađuju gorionici na pelet, odmah ili naknadno, brzo i lako. Prelazak sa jedne vrste goriva na drugo je jednostavan, bez potrebe sa skidanjem gorionika. Grejanje na pelet i čvrsta goriva danas je jedno od najisplativijih rešenja za grejanje.

Karakteristike kotlova na pelet i čvrsto gorivo

  • Kotlovi na pelet i čvrsto gorivo koriste se za centralno grejanje toplom vodom sistema 90/70 °C.
  • Dizajnirani su za rad na pritisku od 3 bara, ali su testirani na pritisku do 4,5 bara.
  • Ložišta su im odgovarajućih dimenzija, a plinovi izgaranja vode u tri horizontalna prolaza.
  • Ložišta su im izrađena od kotlovskog lima debljine 5mm.
  • Sve ovo osigurava visok stepen iskorišćenosti kotla – do 90,5%.

kotlovi na pelet

  • Moguć je paralelan rad čvrstog goriva i gorionika na pelet, koji je montiran ispod gorive rešetke.
  • Gorionik može da stoji sa leve ili desne strane kotla, u skladu sa vašim potrebama
  • Jednostavni su za korišćenje i pouzdani.
  • Naši kotlovi na pelet i čvrsto gorivo provereni su, ispitani i sertifikovani po evropskoj normi, na Mašinskom fakultetu u Nišu. Broj sertifikata je SRPS EN 303-5:2012.

Kotlovi na pelet i čvrsto gorivo - tabelarni prikaz karakteristika

Oznaka kotla BK25 BK33 BK40
Snaga na čvrsto gorivo 25kW 33kW 40kW
Dimenzije VxSxD (mm) 1350x560x900 1350x620x1000 1350x690x1200
Masa kotla (kg) 220 245 330
Oznaka Gorionika GAP25 GAP25 /GAP50 GAP50
Snage gorionika Kw 3-50 kW 3-50 kW / 5-100 Kw 5-100 kW
Preporučena grejna površina
Grejanje na pelet (m2) 100-220 180-330 300-500
 Grejanje na čvrsto gorivo (m2) 90-120 120-180 200-320

kotlovi na pelet

 

Cenovnik kotlova na pelet i čvrsto gorivo

Naši kotlovi na pelet i čvrsto gorivo koštaju od 1500 € do 2500 €, u zavisnosti od dimenzija i od toga da li želite uz njih i gorionik. Uz svaki kotao dobija se garancija na održavanje pet godina, dok gorionici imaju garanciju i do deset godina ukoliko se održavanje vrši od strane našeg proizvođača.

Cenovnik Kotao BK 25 Kotao BK 33 Kotao BK 40
Kotao bez gorionika 1500€ 1900€ 2500€
Garancija 5 godina 5 godina 5 godina

Kvalitet kotlova na pelet i čvrsto gorivo

Za najbolji kotao na pelet najvažniji su kvalitet i debljina materijala od kojeg je izgrađen. Naši kotlovi na pelet i čvrsto gorivo izrađeni su od kvalitetnog materijala debljine 5mm.

Osim toga, važna je i konstrukcija izmenjivača toplote, kao centralnog dela kotla, koja najviše utiče na samu iskorišćenost. Izmenjivač toplote treba da bude što dostupniji korisniku zbog redovnog čišćenja. Izmenjivači toplote na našim kotlovima predstavljaju tri horizontalna lima. Moderni kotlovi na pelet imaju kompleksnije i savremenije izmenjivače toplote, sa većim procentualnim iskorišćenjem, ali to od korisnika iziskuje veću disciplinu čišćenja. Kod naših kotlova napravljen je kompromis time što ovakav sistem ima nešto manji procenat iskorišćenja, ali se čišćenje izmenjivača može vršiti jednom u šest meseci i lako je dostupno.

Naš sistem, odnosno izmenjivači, mogu se poboljšati ugradnjom turbulatora (dodatni limovi), što je povoljno rešenje. Na taj način se dodatno povećava iskorišćenost, ali to opet iziskuje disciplinu čišćenja. Ugradnja turbulatora moguća je na našim kotlova, dok kod drugih proizvođaca to nije slučaj.

 

Kotlovi na pelet i čvrsto gorivo - prednosti

Kombinovani kotlovi na pelet i čvrsto gorivo poseduju veliki broj prednosti u odnosu na klasične kotlove za jednu vrstu goriva. Najveća prednost je, pre svega, mogućnost paralelnog sagorevanja čvrstog goriva i peleta, ali i ekonomičnost i univerzalnost goriva. U tekstu kombinovani kotlovi na pelet i čvrsto gorivo detaljnije su objašnjene sve karakteristike kombinovanih kotlova i razlike koje ih ističu od običnih.

 

Pogledajte i našu ponudu gorionika na pelet.

U ponudi su tri vrste gorionika na pelet i to: Armadilo GAP 18  Armadilo GAP 25, Armadilo GAP 50 i Gorionici specijalne izvedbe – Armadilo GAP 90, kao i kotlovi na pelet i čvrsto gorivo.

Dočekajte zimu spremni!
Pošaljite upit

kotlovi na pelet